onsdag 13 april 2016

att ha ångest och att ta sig genom det

Idag har jag haft så mycket ångest. Så är det nuförtiden, oftare än ibland. Jag hade svårt att andas och det jag såg runt omkring mig började zooma ut och in och det började svartna för mina ögon. Hjärtat slår snabbare och snabbare. Men jag vet ju vad en panikångestattack är för något så jag satte mig ner på en bänk och andades i en fyrkant och tänkte "det här är en panikångestattack Agnes, du är okej", och så avtog det.
Och jag blev så orimligt stolt över att jag lyckades avvärja den. Jag hade kontrollen, inte ångesten, det var jag som styrde. Jag kände mig så fucking empowered av mig själv i den situationen att jag blev alldeles tårögd.
Jag har haft ångest så länge utan att förstå det och sen utan att våga prata om det. Förnekat det och bara fått mig själv att må ännu sämre. Jag är bara tjugo år och har ändå levt ett sådant förjävla självdestruktivt liv. Det gör mig så ledsen att tänka tillbaka på, att läsa i min dagbok ända sedan jag gick i femman. Men också att veta att det är så så så många som lever i den där självförnekelsen och framförallt befinner sig i en miljö där ångest och psykisk ohälsa fortfarande är såsåså tabubelagt och stigmatiserat, till och med ses som något hittepå.

När jag får ångest brukar jag först försöka kontrollera det genom lite olika knep.

1. Andas i en fyrkant. Visualisera en fyrkant och andas in, ut för varje streck i fyrkanten. Tänk "andas in, andas ut", det lugnar mig och får en också att fokusera på något annat. Mindfullness helt enkelt, något som min mamma, som är terapeut och jobbar inom området, lärde mig redan som liten.

2. Sätta det på ett moln. Också en mindfullnessövning. Handlar mer om jobbiga tankar som kan komma när jag får ångest. Då visualiserar jag en himmel med fluffiga moln, lite som de i mumin när de flyger omkring på rosa moln, men det är bara jag. Jag sätter tanken på ett moln och låter molnet flyga iväg, sen fokuserar jag på det jag ska fokusera på egentligen och så fort tanken återkommer sätter jag den på ett moln, och låter den flyga iväg.

3. Fluffiga bollen. Får jag ångest brukar jag tänka på den som att det är en fluffig rosa liten boll, något ofarligt. Kanske morrar bollen lite och vill hoppa på mig, men jag låter den inte. Jag tänker att jag sitter med bollen i knät och klappar den och känner då att jag har kontroll över den. Ofta hjälper det om jag faktiskt har något i knät som jag kan hålla i och/eller klappa, kanske en kudde, en hopknycklad tröja eller bara en väska.

4. Gråta. När jag får ångest får jag ofta ont i hela kroppen efteråt då jag spänner mig så mycket att jag får huvudvärk och smärta i axlarna. Under ångesten får jag också ofta ett starkt tryck över bröstet, klump i magen och ofta svårt att andas. Något som för mig är så fruktansvärt ångestbefriande är att gråta. Det är sååå skönt att bara få släppa, gråta ut och sen känna sig mycket lättare. Jag brukar kolla på sådana där lökiga klipp där typ soldater överraskar sina barn när de kommit hem från krig, eller typ tänka fruktansvärda tankar som att min syster har dött (det kanske låter som att bara förvärra det, men för mig funkar det bra).

5. Kolla på youtubeklipp. Jag brukar framförallt kolla på pewdiepie. Han är rolig, får mig att fokusera på en helt annan värld (då han är en gameryoutuber och man kollar på honom när han spelar olika spel). Och ofta har ångesten släppt efter det.

Tips på bra personer som tar upp ångest:


 • Therese Lindgren - Therese är en youtuber som pratar så himla öppet och ärligt om hennes ångest och utöver det är så otroligt go och varm och kärleksfull. Jag mår så bra av att se hennes klipp som kan handla om allt möjligt. Har ärligt världens största crush på henne. Snälla kolla in henne, här är hennes youtubekanal
 • Ångestpodden - Ångestpodden är en podcast om att synliggöra psykisk ohälsa och att normalisera det. Ju fler som pratar om det, desto mindre stigmatiserat blir det. Det är två superhärliga tjejer, Ida och Sofie, som driver den. Deras motto är: kom ihåg att det alltid är okej att må dåligt - vilket är så fucking sant. De finns att lyssna på på itunes eller t.ex här
 • Nina Hemmingsson - Nina Hemmingsson är kanske mest känd som serietecknare och gör så jävla klockrena seriestrips som jag känner igen mig i till tusen. följ henne på instagram @ninahemmingsson, men lyssna även på hennes geniala sommarprat som bara fick mig att sitta helt paff med tårar i ögonen. Här är detVad gör ni när ni får ångest, har ni några knep?
Puss och kram från lilla jag.
<3

8 kommentarer:

 1. Så himla bra inlägg, älskar också Therese Lindgren! Du är stark

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Therese är helt amazing <33. Och du är bra och fin och stark du med!!!

   Radera
 2. Åh vad jag behövde detta inlägg just nu.

  Här är i alla fall mina tips:
  - Om ångesten kommer kvällstid(vilket den oftast gör för mig) så jag ej kan somna brukar jag leta upp avsnitt av Mumin på youtube, koppla in hörlurarna och antingen börja kolla tills jag blir så trött att jag somnar, eller bara lyssna Mumin och hans vänners små äventyr. Extremt avkopplande.
  De mer vemodiga/mystiska avsnitten fungerar allra bäst (favoriten är "Mumin upplever vintern"). Tror egentligen inte att det måste vara just Mumin, kan nog funka med andra avskalade nostalgiska program med.

  - Annars fungerar nästan alla "guided meditations" på youtube väldigt bra, men har rätt svårt för att visualisera saker så det där med att andas i en fyrkant och så vidare är tyvärr inte effektivt för min ångest.

  - Onani

  - Rita, eller färglägga någonting.

  - Skriva vad (man tror) ångesten kommer ifrån. T.ex. om det är vissa uppgifter en ska göra under denna vecka, skrivs sakerna ner blir det mer konkret och kanske känns mer hanterbart.

  - Gå utomhus, i skogen, i stan, var som helst. Inte i nåt himla "tränings-syfte" och för att träning är så "hiiiiimla" bra för psyket. Rent fysiskt kan det säkert stämma för vissa men FUCK that, du behöver inte en extra grej att börja tänka på när du har ångest. För mig blir en träningsinställning bara ett kroppsfokus vilket fuckar upp allt totalt.
  Nej, gå ut för att få nya intryck, andas fräsch luft, fnissa åt en tant som går roligt eller skutta i en vattenpöl fast du precis köpt nya jeans.

  - Testa en ny sminkning/klädstil/frisyr.

  - Tvätta av allt smink och lägg på en ansiktsmask, tänd mysiga ljus, ät choklad och drick smarrigt kaffe/té.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh så himla bra tips <3 Ska verkligen testa speciellt att titta mumin. Du är bra och vi är så jävla starka och grymma som kan ta oss igenom sådant här. Så jävla många kramar till dig <3333333

   Radera
 3. men åååå!! följt dig på instagram ett tag och ba "hon e så cool och verkar så najs" och så hitta ja hit nu, så roligt!!! tkr jag!!! kraaam

  SvaraRadera
  Svar
  1. AMEN ÅÅÅÅ älskade <3 fy vilken gulle du är blir helt varm i magen!!!! kram kram kram och massa fler kramar

   Radera
 4. Har bokmärkt det här inlägget och går tillbaka då och då för att jag tycker att läsa andras tips mot ångest är både hjälpsamt och känns mindre ensamt då! Kramis

  SvaraRadera
  Svar
  1. nä vad fint och bra <333 SÅ mycket kram

   Radera